A Közösségszolgálat Alapítvány bemutatása

Név: Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány

Adószáma: 18547687-1-09

Székhely:  4025 Debrecen, Gyergyó u. 5. 1/5.

Levelezési cím: 4032 Debrecen, Gárdonyi Géza u.24.sz.

E-mail: adattar@t-online.hu

Honlap: www.eck.hu/adattar

Vezető: Groskáné Piránszki Irén, a kuratórium elnöke

 Az Alapítvány 1995-ben alakult.. 

Küldetése:

Az alapítvány a közösségfejlesztés ügye mellett kötelezte el magát, amelynek fókuszában a helyi közösségeket segítő, információt adó, bátorító és fejlesztő munka áll.
Célunk, hogy szolgáltató-fejlesztő tevékenységünk révén elősegítsük a civil szektoron belüli, valamint a szektorok közötti együttműködést. A közösségi munka, a közösségfejlesztés területén megszerzett tudás és gyakorlati tapasztalatait megismertesse a helyi közösségekkel. Hozzájárulni partnerség- építő és hálózatépítő gyakorlatuk javításához, kapcsolatrendszerük szélesítéséhez.

Tevékenység:
Információs-tanácsadó iroda, Civil Közösségi Adattár működtetése,
Információszolgáltatás – pályázatokhoz, kapcsolatépítéshez, közösségfejlesztő folyamatok tervezéséhez,
Közösségi könyvtár működtetése (könyvállományunk www.eck.hu/adattar portálunkon megtalálható 

Szolgáltatások:

 Információ-szolgáltatás (nonprofit szervezet működtetésének jogi pénzügyi kérdései, forrásteremtés, marketing stb.)

Tanácsadás közösségfejlesztő folyamtok tervezése és megvalósítása és hálózat és partnerségépítés témákban

Közreműködés akkreditált képző intézményekkel, képzési programok tervezésében és megvalósításában

 

Legsikeresebb kezdeményezéseink:

1996: Civil Disputa sorozat, 1997: Civil Közösségek Kistérségi Fóruma a bihari kistérségben, 1998: Közösségi hétvégék a közösségfejlesztés cselekvési technikáinak megismertetésére, 1999: Dialógus a Civil Magyarországért-konferencia, 2000: Jó ügyekért 1 % a civileknek!  2001: III. Civil Akadémia - a szektorok közötti kapcsolat fejlesztéséért, 2001: Település, ifjúság, közösség- képzéssorozat, 2002: A civil szektor fenntarthatósága, függetlensége és érdekérvényesítés - fórum, 2003: A mindennapok minőségért! - életmódnapok, 2004: Kistérségei Civil Műhely kezdeményezése, 2005: I. Van Civil Kurázsi! – konferencia, 2006: Megyei Civil Partnerségi Műhely kezdeményezése, 2007: Látóút szervezése a Kiskunságba, 2008-2009: Megyei Tanácsadó Szolgálat működtetése. 2009: „A közösségfejlesztés cselekvési technikái” – továbbképzés,   2010: Megyei Civil Díjas Napok, 2011: Civil Disputa sorozat, 2012: Tanácsadó programok rendszere.

 

 Alapítványunk 2004 – ben elnyerte a civil szervezetek és magánszemélyek által adományozott Koppányi Istvánról elnevezett Civil Díjat. A díjat évente egy szervezet nyerheti el - szavazás alapján -, amely az adott évben a legtöbbet tette a helyi civil társadalom épüléséért.

Jövőképünk legfontosabb jellemzője, hogy alapítványunk kiszámítható, stabil, színvonalas tevékenységet végző, a szükségletekre rugalmasan reagáló szolgáltató szervezetként működjön.

Jelentősebb kiadványok, publikációk

  • Nonprofit szervezetek Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében, Cím és Adattár. 1995-1996, 1997-1998, 1999-2000. „Civil Műhely Kötetek", Debrecen, Szóla Rádió Alapítvány, Kelet-magyarországi Közösség-szolgálat Alapítvány.
  • Ifjúsági Közösségi felmérés és fejlesztő munka Nagyrábén. Tanulmány. 1996, 1997 Közösségi Példatár. Debrecen, 1999. Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány. Reciprok Füzetek 1.
  • Partnerség és Együttműködés. Tanulságok és tapasztalatok az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti kapcsolatok épüléséhez. Debrecen, 2001.
    Reciprok Füzetek 2.

ProHáló - Program a nonprofit szolgáltatások és a nonprofit szolgáltatók hálózatának fejlesztéséért. Szerkesztette: Budainé Nagy Katalin és Groskáné Piránszki Irén. Debrecen, 2005. Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány együttműködésben az Alföldi Civilekért Alapítvánnyal.

proHáló Civil Műhely Kötetek 1. Kistérségi fejlesztések.
Módszertani kiadvány helyi közösségeknek. Szerkesztette: Groskáné Piránszki Irén és Pocsajiné Fábián Magdolna. Békéscsaba, 2006. Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete együttműködésben a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvánnyal.

Hálózatfejlesztés. Civil Műhely kötetek 2. proHáló - Hálózat a nonprofit szolgáltatások és a nonprofit szolgáltatók hálózatának fejlesztéséért. (Szerkesztette: Groskáné Piránszki Irén) Pécs, 2008. Kiadja a Nevelők Háza Egyesület (Pécs) együttműködésben a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvánnyal. (Debrecen). A kiadvány – 2003-tól – 2008.-ig - a proHáló hálózat belső fejlesztése

proHáló - 7 év hálózatban - prohaló-Seven years in network  (Szerkesztette: Groskáné Piránszki Irén)  Pécs 2010.. Kiadja a Nevelőházak Egyesülete (Pécs) együttműködésben a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvánnyal (Debrecen).