ÁLLÁSFOGLALÁS tervezet

TERVEZET - további közléséhez, átvételéhez nem járulunk hozzá!

Az Egri Civil Kerekasztal nemrég értesült arról, hogy Egerben a Vécseyvölgy utcában elektronikai hulladékfeldolgozó üzemet létesít az Al-Cu Service Kft. A 2016 óta folyó beruházás tulajdonképpen a lakosok háta mögött zajlik, sőt lassan el is készül. 

A körülményeket megvizsgálva mi, egri civil szervezetek az alábbi állásfoglalást készítettük és tervezzük beadni. Amelyik civil szervezet egyetért az állásfoglalással, az alábbi űrlapon írhatja alá azt: http://bit.ly/2FAcw5g

Tiltakozunk az ellen, hogy Egerben, lakóházaktól, természetvédelmi területtől és a híres egri borvidék szőlőitől pár méterre veszélyes hulladékot feldolgozó ipari üzem működjön.

Eger levegője a város földrajzi fekvése miatt az év egy jelentős részében egészségre ártalmas, és az üzem működése tovább rontja az amúgy is rossz eredményeket. Üzemek létrehozása helyett inkább a levegőminőség javításán kellene dolgoznunk pl. fásítással, a zöldterületek növelésével.

Hiába hivatkozik arra a környezeti hatástanulmány, hogy 50% terhelési kapacitással rendelkezik a város. Azokon a napokon, amikor a levegő szennyezettsége a határértékek körül vagy azok felett van, a telep működése csak plusz szennyező forrásként jelentkezik, és az emberi mulasztásból elkövetett havária események bekövetkezésére is esély van.

Nem kellő gonddal megoldott a telepi szennyvíz kezelése és a keletkező veszélyes (pl. porleválasztó) hulladékok elszállítása sem.

Az üzem működése máshonnan ideszállított elektronikai hulladékot igényel. Ez tovább növeli a közlekedési, és ezáltal a levegőterhelést is.

Úgy gondoljuk, hogy a városnak nem érdeke ilyen jellegű ipari létesítmény engedélyezése.

Az üzem nem teremt nagy számú munkahelyet, és az üzem működéséből származó helyi adó többlet nem jelent érdemi összeget a negatívumokkal történő összevetésben. Működése nagymértékben lerontja a közelben lakók, a szőlőtermelők, a turizmusból élők életlehetőségeit.  Nagy a kockázata, hogy a hulladékfeldolgozó üzem létesítése rontaná városunk kiemelkedően jó hírét, turisztikai vonzerejét, ami az idelátogatók számának csökkenéséhez, az egri bor jó hírének romlásához vezethet, gazdasági, és nem számszerűsíthető károkat okozva ezzel városunknak.

Ha a város figyelembe venné ezeket az externáliákat is, vagyis hogy mennyi kárt okoz egy idegenforgalomból és szőlőkultúrájából élő településnek egy szennyező üzem beköltöztetése, még a beruházás előtt elutasítaná azt.

Az üzem jellege egyszerűen nem illeszkedik Eger hosszú távú stratégiájába, nem értjük miért pont Egerben kell azt működtetni. Hangsúlyozzuk, hogy alapvetően egyetértünk egy elektronikai hulladékok feldolgozására irányuló üzem létesítésével, de aggályosnak tartjuk, hogy a megvalósításra kiemelkedően frekventált értékekkel rendelkező városunkban kerüljön sor.

Javasoljuk a város vezetésének, hogy ne engedélyezze az üzem működését.

Javasoljuk, hogy a jövőben, hasonló üzemek létrehozása előtt a város és a cég vezetése ELŐBB konzultáljon a lakossággal, és együtt oldjuk meg a város jövőjét ennyire befolyásoló ügyeket.

Amelyik civil szervezet egyetért az állásfoglalással, az alábbi űrlapon írhatja alá azt: http://bit.ly/2FAcw5g

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.